Monday, 20 November 2017

Resepi Makanan Bayi 6 – 8 Bulan

Menjelang usia 6 bulan pastinya ibu-ibu diluar sana merupakan orang pertama berfikir mengenai menu makanan bayi anda. Pada umur begini, anda sudah dapat perhatikan tanda-tanda bayi anda sudah bersedia untuk menerima menu diet barunya. Salah satunya, ketika anda makan, bayi anda seolah-olah mengeluarkan lidahnya untuk diminta suap atau lelehan air liurnya basah disekeliling mulutnya. Makanan pertama bayi bukanlah bermula dengan makanan pepejal tetapi bermula dengan makanan dalam bentuk cecair. 


Pelbagai panduan di dalam website mengenai  makanan pertama bayi anda. Pada bulan 10 lepas, baby akak yang no 2 telah genap 6 bulan, jadi akak buat makanannya berdasarkan pengalaman anak sulung. Macam biasa, kebanyakkan ibu-ibu di Malaysia banyak memilih makanan yang berasaskan puree terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran seperti  buah pear, epal merah, pisang, manga manis, kurma, ibu keledek, labu dan kentang.



Mungkin ibu atau suri rumah mempunyai berlainan cara untuk menyediakan makanan bayi seawall 6 bulan. Melalui pengalaman akak,  akak suka memulakan makanan bayi akak dengan bubur nasi kosong yang di rebuskan dan diblender hancur menjadi bubur kosong. Tiada apa-apa perisa untuk bayi seawal ni. Kenapa akak berkata begitu?  Mengikut pembacaan akak melalui website dan buku kesihatan.



  1. Makanan harus diblender sampai halus  > Usus bayi  terlalu kecil dan bayi tidak mempunyai gigi (graham) untuk menghancurkan makanan sebagaimana orang dewasa lakukan. Ini juga dapat mengelakkan bayi sembelit.
  2. Kenapa makanan bayi tidak boleh diberi berperisa masin dan manis > Ini menyebabkan ginjal bayi yang belum matang menjadi rosak. Ye. Sememangnya garam diperlukan dalam tubuh tetapi jangan risau garam itu boleh diperolehi dalam bentuk susu ibu atau susu formula. Manakala untuk rasa manis pula, jangan risau, setiap makanan yang diambil seperti buah-buahan mempunyai rasa semulajadi daripada buah-buahan tersebut.     
Jadi sebagai permulaan akak sediakan bubur nasi dan dibelender sehingga halus..biasa akak buat mengikut peraturan 4 hari untuk makanan yang sama bagi mengesan alahan bayi terhadap makanan. Alhamdulilah,,sekarang bayi da masuk  8 bulan, makanan bayi akak yang boleh diterima adalah seperti :-

  1. Lobak merah
  2. Brokoli
  3. Ubi kentang
  4. Beras Putih
  5. Ayam
  6. Saderi
  7. Buah Lai/Pear
Bubur nasi yang diblender dengan menggunakan blender makanan baby


Pada peringkat awal akak perkenalkan makanan diatas, bergantung pada ibu-ibu diluar makanan apa yang serasi untuk anak. Masa untuk makan anak akak adalah 3 atau 4 kali sehari diselangi sekali snack  seperti buah pear. 


Macam biasa makanan bayi selalunya berasakan bubur,ini kerana, bayi tidak mempunyai gigi yang khusus seperti graham untuk mengunyah makana. Dan ada juga berpendapat walaupun gigi kacip dihadapan tumbuh namun ia tidak membantu bayi dalam memproses menghancurkan makanan yang dimakan oleh bayi.Makanan bayi akak yang pertama bermula dengan bubur dan kemudian akak  cuba tambah menu sampingan di dalam bubur anak akak supaya ada kombinasi tenaga dan vitamin untuk bayi.


1) Resepi : Bubur Kosong
Bahan-bahan 
  1. Beras Putih
  2. Air  

Cara - Basuhkan beras dan letak air dalam 2 hingga 3 cawan supaya beras yang dimasak tadi menjadi lembut dan mudah dikisar sehingga halus. Kemudian bagi ibu-ibu yang bekerjaya bolelah masukkan ke dalam bekas kiub ais untuk disejukkan dalam peti ais. Jadi pagi esok, senang ibu-ibu memanaskan makanan tersebut mengikut kuantiti ketulan bubur tadi untuk dihantar pengasuh.

Bubur nasi kosong masa untuk diblender halus-halus


2) Resepi : Lobak Merah &  Brokkoli
Bahan-bahan 
  1. Lobak merah – dipotong halus
  2. Brokoli – dipotong kecil-kecil ( sebelum memasak, rendamkan brokoli dengan air garam selama 15 minit untuk membuang benda-benda yang melekat pada batang brokoli)

Cara - Stim kan kedua-dua sayur kemudian kisar hancur

(Note : Selain diatas, korang boleh mengubah resepi mengikut citarasa anda, seperti lobak merah dan kentang, brokoli dan kentang dan sebaliknya.Akak memilih stim daripada merebus sayur-sayur diatas kerana untuk mengekalkan kesegaran sayur dan mineral didalamnya.)

Kat atas ni akak buat lobak merah + ubi kentang


3) Resepi :  Stok Ayam
Bahan-bahan 
  1. Dada ayam – dipotong kecil-kecil dan dibasuh sehingga tiada darah pada daging dan ditoskan
  2. Air
  3. Bawang putih 1 biji – dipotong halus-halus
  4. Bawang merah ½ biji – dipotong halus-halus
  5. ½ Batang saderi  – dipotong halus
  6. Minyak zaitun- 1 camca kecil
Cara – Letak kesemua bahan-bahan diatas sehingga mendidih dan masak, kemudiab bahan-bahan diatas diblender sehingga hancur.

Stok ayam yang telah dibekukan

4) Resepi : Buah-buahan ( Snack )
Bahan-bahan
  1. Pisang
  2. Kurma

Cara : Hancurkan kedua-dua pisang dan dibelender sehingga halus. Boleh jugak diletakkan susu formula sebagai sampingan menu makanan.

(Note : Bagi buah –buahn seperti pear, labu dan seangkatannya, perlu distimkan dulu baru diblender sehingga hancur.)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts