Friday 29 June 2018

Ayam Masak Sambal Kicap Semudah A,B,C.....

Dah lama akak tak update blog, biasalah mana yang ada waktu  senang je akak boleh update, kali ni akak  nak share resepi ayam masak sambal kicap versi ringkas akak..sebab menu nilah yang selalu layan pagi-pagi waktu sahur dengan suami. Ok! jom tengok bahan-bahannya.

Bahan-bahan
  1. Ayam-  ½ ekor potong 8
  2. Cili kering – ½ gengam ( ikut kepedasananda masing2)  - rebus dan blender
  3. Rempah 3 beradik – bunga lawang, pelage & kulit kayu manis
  4. Bawang merah 2 biji + bawang putih 3 ulas + halia ½ inci  – dikisar/ ditumbuk
  5. Bawang Holland- potong bulat
  6. Cili hijau 3 biji  – belah 2
  7. Tomato - 1 biji belah 4
  8. Kicap-  sudu
  9. Perasa – Serbuk knor 3 rasa
  10. Kunyit
  11. Garam
  12. Air
  13. Minyak masak
Cara-cara
  1. Bersihkan ayam dan toskan kemudian gaul dengan kunyit dan garam seterusnya goreng separuh masak. 
  2. Selepas itu guna minyak goreng ayam tadi, masukkan rempah 3 beradik goreng seketika dan terus masukkan bahan kisar. 
  3. Tumis sampai naik bau. Selepas itu, masukkan cili kering yang dah diblender tadi. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan kicap, air dan serbuk perasa. Kacau hingga sebati dan rasa. Kalau rasa dia kurang hanya tambah je serbuk knor tu. 
  4. Selepas itu masukkan tomato, cilik hijau dan bawang Holland tadi , selepas itu masukkan ayam. Ok! Siap dah menu kita kali ni.

**picnya akan akak update **

No comments:

Post a Comment

Popular Posts