Thursday 28 May 2020

Ayam & Daun Kacang Panjang Masak Lemak Cili Api


Assalammualaikum..dah lama kita tak bersiaran, hari ini baru nak jenguk-jenguk kawasan blog ni..InsyaAllah, saya akan cuba update sekerap mungkin lepas ni dengan info-info berkaitan dengan alam wanita. Hari ni saya bercadang untuk berkongsi resepi masakan lemak. Jika awak semua ingin mencuba masakan saya ini. Jom kita tengok bahan-bahannya.


Bahan- bahan
  • Ayam seekor potong 16 bahagian
  • 2 Gengam daun kacang panjang
  • Sehelai daun kunyit
  • Sebatang serai – diketuk
  • 1 santan kotak KARA 200ml
  • Air

Bahan A – Tumbuk/ kisar kasar
  • Cili api hijau 5 biji
  • Bawang  merah 1 biji
  • Bawang putih 3 biji
  •  

Bahan B
  • 1 ½ sudu teh serbuk kunyit
  • Garam
  • Gula

Cara-cara

Masukkan bahan A yang ditumbuk kasar, serbuk kunyit, santan, air, daun kunyit yang disimpul serta serai dalam periuk. Kemudian masukkan ayam, masak sehingga empuk. Setelah itu masukkan garam dan gula. Rasa ikut citarasa anda.

( Untuk dapatkan kuah yang pekat, masa tuangan pertama, campurkan air . Selepas ayam agak-agak masak, baru masukkan santan pekat tanpa campuran air)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts