Bahan-bahan Sup Tulang
- Tulang Lembu – 1 ½ kg
- Bunga Lawang – 2 bunga
- Kulit Kayu Manis – 1 batang
- Buah Pelaga- 3 biji
(Note : Kat atas ni panggil bahan 3 adik beradik . Lau
xnak pening2kan kepala, rembat je kat kedai bunjut sup tulang )
- Bawang putih – 3 ulas
- Bawang Merah – 3 ulas
- Halia – 1 inci
(Bahan kat atas ni di kisar jadi hancur lau xnak kisar
boleh tumbuk, xnak tumbuk, hiris nipis2 pun boleh)
- Daun Bawang – 1 batang ( potong halus)
- Daun Sup – 1 pokok – agak2 ( potong halus)
- Bawang Goreng
- Air
- Minyak masak
- Garam & serbuk perasa knor
( Resepi kat atas ni korang boleh masukkan lobak merah dan
batang saderi bagi yang suka sayur, macam laki akak ni, pantang Nampak sayur
terus tak lalu makan, sebab tu masak x masukkan semua benda tu.)
Cara-cara
Basuh bersih tulang tersebut, kemudian tumiskan
bahan 3 adik beradik tersebut hingga naik bau kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar/ dihiris
nipis. Tumis sehingga pecah minyak dan naik bau. Selepas itu, masukkan air rebusan tulang dan tulang
tersebut kedalam kuali dan rebus selama 4 jam sehingga daging empuk. Lagi lama lagi bagus sebab daging
mudah di makan.Setelah 4 jam, masukkan perasa ikut rasa korang dan
letakkan daun sup n daun bawang dan siap dihidang.
Sambal Cili Kicap
Bahan-bahan
- Bawang putih 4 biji
- Cili api/ cili thai 10 biji
- Kicap
- Sedikit garam
Cara-cara
Masukkan bawang putih & cili kedalam kuali goreng
sebentar dengan sedikit minyak
No comments:
Post a Comment