Monday, 12 November 2018

Sup Tulang Semudah A,B,C & Sambal Cili Kicap

Bahan-bahan Sup Tulang
  • Tulang Lembu – 1 ½ kg
  • Bunga Lawang – 2 bunga
  • Kulit Kayu Manis – 1 batang
  • Buah Pelaga- 3 biji
(Note : Kat atas ni panggil bahan 3 adik beradik . Lau xnak pening2kan kepala, rembat je kat kedai bunjut sup tulang )
  • Bawang putih – 3 ulas
  • Bawang Merah – 3 ulas
  • Halia – 1 inci
(Bahan kat atas ni di kisar jadi hancur lau xnak kisar boleh tumbuk, xnak tumbuk, hiris nipis2 pun boleh)
  • Daun Bawang – 1 batang ( potong halus)
  • Daun Sup – 1 pokok – agak2 ( potong halus)
  • Bawang Goreng
  • Air
  • Minyak masak
  • Garam & serbuk perasa knor
( Resepi kat atas ni korang boleh masukkan lobak merah dan batang saderi bagi yang suka sayur, macam laki akak ni, pantang Nampak sayur terus tak lalu makan, sebab tu masak x masukkan semua benda tu.)

Cara-cara
Basuh bersih tulang tersebut, kemudian tumiskan bahan 3 adik beradik tersebut hingga naik bau kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar/ dihiris nipis. Tumis sehingga pecah minyak dan naik bau. Selepas itu,  masukkan air rebusan tulang dan tulang tersebut kedalam kuali dan rebus selama 4 jam sehingga daging empuk. Lagi lama lagi bagus sebab daging mudah di makan.Setelah 4 jam, masukkan perasa ikut rasa korang dan letakkan daun sup n daun bawang dan siap dihidang.



Sambal Cili Kicap
Bahan-bahan
  • Bawang putih 4 biji
  • Cili api/ cili thai 10 biji
  • Kicap
  • Sedikit garam
Cara-cara
Masukkan bawang putih & cili kedalam kuali goreng sebentar dengan sedikit minyak
Angkat dan toskan. Selepas itu tumbuk hingga hancur dan letakkan kedalam mangkuk dan tuangkan kicap.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts