Bahan-bahan
Segengam ikan bilis
6 biji cili merah ( cili masak)
5 biji cili kampong ( cili api)
1 ½ biji bawang merah – diihiris nipis
Minyak - 3 sudu
Garam – 1 sudu teh
Gula – 2 sudu the
Cara-cara
Kisar cili merah dan cili kampung sehingga hancur.
Kemudian bawang dihiris halus. Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk
memasak. Selepas minyak panas, masukkan bawang yang dihiris dan digoreng
sehingga naik bau. Selepas itu masukkan cili kisar. Goreng sehingga pecah
minyak dan warna merah2 gelap gitu..tandanya cili da dimasak sempurna.
Perasakan gula dan garam. Kemudian
angkat. Ikan bilis pula, basuh dengan air dan gorengkan dia sehingga garing.
Selepas itu, gaulkan ikan bilis tadi dengan sambal.
No comments:
Post a Comment